Blog

Nie je firma ako firma – prebieha údrzba

Ako merať účinnosť klimatizácie a čo znamená sezónna účinnosť ?

Sezónna účinnosť je novým spôsobom merania skutočnej energetickej účinnosti technológie vykurovania alebo chladenia klimatizácie počas celého roka.

Pri výbere klimatizácie je dôležité zohľadniť jej energetickú účinnosť. Dve kľúčové metriky, ktoré vám pomôžu porovnať účinnosť rôznych jednotiek, sú SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) a SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). V tomto blogu sa pozrieme na to, čo tieto hodnoty znamenajú, ako sa vypočítajú a ako môžete využiť tieto informácie pri výbere klimatizácie.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

SEER je metrika, ktorá vyjadruje energetickú účinnosť klimatizačnej jednotky počas chladiacej sezóny. Vypočíta sa ako pomer medzi celkovým chladiacim výkonom a celkovou spotrebovanou energiou za sezónu. Vyššie hodnoty SEER znamenajú väčšiu energetickú účinnosť a nižšie prevádzkové náklady. V Európe sa často používa metrika EER (Energy Efficiency Ratio), ktorá hodnotí účinnosť pri štandardných podmienkach, avšak SEER poskytuje realisticky lepší obraz o účinnosti v rámci celej sezóny.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

SCOP je metrika, ktorá vyjadruje energetickú účinnosť klimatizačnej jednotky počas vykurovacej sezóny, keď funguje ako tepelné čerpadlo. SCOP je pomer medzi celkovým vykurovacím výkonom a celkovou spotrebovanou energiou za sezónu. Podobne ako pri SEER, vyššie hodnoty SCOP znamenajú väčšiu energetickú účinnosť a nižšie prevádzkové náklady.

Pri výbere klimatizácie je dôležité porovnať hodnoty SEER a SCOP rôznych jednotiek. Vyššie hodnoty znamenajú lepšiu účinnosť a nižšie náklady na energiu. Avšak, výkonnejšie jednotky môžu mať vyššiu počiatočnú cenu. Preto je dôležité zvážiť dlhodobé úspory, ktoré vám prinesie investícia do energeticky účinnej jednotky.

 

 

Ako merať účinnosť klimatizácie

Doprajte si pohodu pri práci aj vo voľnom čase — budete sa cítiť lepšie

Je preukázané, že človek sa cíti najlepšie pri teplotách v rozmedzí približne 21° až 24° stupňov Celzia. Vyššie či nižšie teploty potom vyvolávajú nepríjemné pocity, ktoré ovplyvňujú celkovou pohodu človeka.

Pohoda je dôležitá pri práci aj vo voľnom čase. V práci nám umožňuje lepšie sa sústrediť, robíme menej chýb a príjemnejšie komunikujeme s kolegami a zákazníkmi. Vo voľnom čase nám naopak umožňuje kvalitne relaxovať a sústrediť sa naplno na to, čo nás skutočne baví.

nimble_asset_land_page_one_bw

Do bytu, domu, kancelárie či obchodu

Vďaka širokej palete klimatizačných jednotiek nájdeme vždy také riešenie, ktoré sa najlepšie hodí do vašich priestorov. Môže sa jednať o rodinné domy, bytové jednotky, kancelárske priestory, ordinácie či obchody.

Pomôžeme vám vybrať zodpovedajúci chladiaci výkon priamo pre vaše priestory

Klimatizačné jednotky sú vyrábane v rôznych prevedeniach, čo umožňuje vybrať si vhodný typ pre každý priestor.

nimble_asset_contact_two
Fajnaklima

Splitové a Multisplitové klimatizácie 

Tento typ klimatizácií môže slúžiť nie len k chladeniu objektov behom horúcich letných dní, ale aj k jeho kúrení behom zimných mesiacov. Názov tohto typu klimatizácie plynie z rozdelenia na vnútornú a vonkajšiu jednotku, ktoré sú vzájomne prepojené. Celý systém je napevno zabudovaný na požadovanom mieste. Medzi hlavné výhody patrí zvlášť vysoká účinnosť a veľmi tichý chod. Hodí sa teda ako pre byty a rodinné domy, kancelárske priestory, ordinácie či obchody.

Aby sme sa vo svojom dome či byte cítili skutočne príjemne

oceníme najmä počas horúceho letného obdobia, kedy vysoké teploty vonku často neklesajú ani behom noci, kedy si potrebujeme odpočinúť. Vďaka dnešným technológiám toho možno pomerne jednoducho dosiahnuť obstaraním vhodnej klimatizačnej jednotky. Pomôžeme vám s výberom vhodného riešenia ako do rodinného domu, tak do bytu akejkoľvek veľkosti.

Hisense